Veel liggen en zitten verkort levensduur ouderen - Cesartherapie Emmen

Informatie

Veel liggen en zitten verkort levensduur ouderen

Veel liggen en zitten verkort levensduur ouderen

Ouderen zitten of liggen gemiddeld 10,3 uur per dag. Dat is meer dan de gemiddelden van andere leeftijdsgroepen. Veel zitten en liggen kan bij ouderen leiden tot een kortere levensduur en tal van gezondheidsklachten.
Dat blijkt uit onderzoek van hoogleraar Marjolein Visser van de Vrije Universiteit van Amsterdam.

Het veel en langdurige stilzitten of liggen kan onder meer leiden tot vetopslag rondom het hart, slechte botkwaliteit bij vrouwen en hoge bloeddruk. Veel ouderen zijn zich volgens de hoogleraar niet bewust van de gevaren van het zogeheten 'sedentair gedrag'.

Het kwart van de ouderen die het meest zitten en liggen, hebben 83 procent meer kans om binnen 4,5 jaar te overlijden vergeleken met ouderen die niet zo vaak zitten of liggen. Ook neemt de mobiliteit van deze ouderen sneller af.

Af en toe staan

"Veel zitten is wat anders dan weinig bewegen", vertelt Visser aan NU.nl. "Hoe langer mensen zitten en hoe langer aaneen mensen zitten, hoe slechter het is voor de gezondheid."

Als een oudere naast het langdurige zitten een uur per dag zou wandelen, blijft het zitten en liggen slecht voor de gezondheid. "Daarom willen we ouderen waarschuwen en bewust maken dat ze bijvoorbeeld af en toe moeten staan."

"We denken dat ouderen goed in staat zijn om hun leefpatroon te doorbreken." Naar veel en langdurig zitten bij ouderen is volgens Visser nog niet veel onderzoek gedaan. Het was al bekend dat veel zitten in het algemeen niet goed is voor een mens.

Televisie kijken

Visser volgde samen met haar team 1278 ouderen tussen de 60-98 jaar in hun dagelijkse bezigheden tussen 2008 en 2009 en keken naar de gevolgen op termijn. Dertig procent van de sedentaire tijd keken zij televisie, maar ook lezen (16 procent), muziek luisteren (10 procent), computeren (9 procent) of een andere zittende hobby (9 procent) dragen bij aan de zittende leefstijl van ouderen.

Vooral ouderen die in de stad wonen blijken veel te zitten en liggen. "Ik kan me voorstellen dat als je in de stad woont je minder uitgedaagd wordt om naar buiten te gaan. Als je in hartje Amsterdam woont is dat ook geen geschikte omgeving om even te wandelen of te fietsen."

Oefentherapie Cesar

B.M.A. Schopmeijer
Parallelweg 9
7822 GL Emmen

Telefoon: 0591 61 51 02
E-mail: info@cesaremmen.nl

Download Algemene folder
Download Chronische lijst
Betalingsvoorwaarden

Openingstijden

Maandag t/m woensdag: 09.00 - 17.00 uur.
Donderdag: 10.00 - 19.00 uur.
Vrijdag: 09.30 - 12.00 uur.
Zaterdag en zondag: Gesloten.

 

Online sinds 2003

bijgewerkt:   13 mei 2024